söndag, januari 07, 2007

Swedes, cookbooks and fast food

Svenska (English below):

Enligt undersökningar som gjorts på området ges det i Sverige ut mer kokböcker än i många andra länder.
Varje år utkommer ett stort antal kokböcker med både 'svensk' mat och mat från olika delar av världen.
Under exempelvis 2006 gavs det ut 400 nya kokböcker i vårt land.

Vi sägs vara ett folk som gärna experimenterar med mat i olika former och från olika kulturer.
Detta kanske fr.a. är ett fenomen som uppstod i storstäderna kring 60-70-tal och därefter har spridit sig över landet.
Fortfarande tillagas kanske främst svensk s.k. husmanskost men då svensken äter på restaurang, sker det nog allt som oftast på sådana som serverar annan typ av mat än den traditionellt svenska, vad sistnämnda nu kan sägas vara.

Matlagningsprogrammen i tv är legio, allt från den 'äldre' generationens kockar och deras program på 60-70-tal: Ria Wägner, Tore Wretman, Werner Vögeli, Tina Nordström, Nigella Lawson, Jamie Oliver (se videos nedan).

Trots detta stora intresse för kokböcker ägnar svensken enligt en nyligen genomförd undersökning endast omkring 15 minter per dag åt matlagning!
Man vill att det skall gå snabbt och oftast handlar det om halvfabrikat som är lätt att värma i ugn eller micro.
Då man anser sig ha tid däremot tycks det som om man köper dyra råvaror för att tillaga något mer 'exklusivt'.

Ett till synes motsägelsefullt fenomen relaterat till detta är att trots etableringen av matkedjor som konkurrerar med låga priser - sådana som Lidl, Willys, Netto m.fl. - tycks de stora matkedjorna inte alltid fara illa av detta.
I vissa fall har övriga, sedan många år etablerade matkedjor, ökat sin omsättning.
Detta kan bero på att man med större eller mindre rätt som kund tror att dessa stora kedjor kan erbjuda bättre kvalitet eller större 'exklusivitet' i utbudet av specerier av skilda slag.
Riktigheten i detta kan nog i vissa fall diskuteras.
Då svenskarna verkligen lägger ned möda på att tillaga sin mat förefaller det alltså som om de är mer benägna att köpa exklusiva råvaror och tillaga dyrare maträtter, enligt samma undersökning som ovan omnämnts.

Personligen har jag träffat många svenskar som har ett relativt stort utbud av 'kokböcker' i sina hem men på frågan om vad de föredrager att tillaga från dessa böcker, får man ofta svaret att de inte i särskilt stor utsträckning använt sig av sin matlagningslitteratur.
Har man alltså kokböcker som 'utställningsföremål' eller som 'prydnader'? Det förefaller så.
Det liknar lite de familjer som i sina hem har ett piano men som aldrig spelar på det.
Ingen i familjen kan eller vill lära sig spela men det är status dock att ha ett instrument och då fr.a. ett piano enligt förebild från gamla borgerliga hem.

English:

According to several surveys Sweden is one of the countries in the world where cookbooks are published most frequently . During 2006 more than 400 cookbooks where published in our country.
It is said that the Swedes - more than many other people on the globe - like to experiment with food and that we like to try on new kind of flavours and dishes from different parts of the world.

I think this is a phenomenon dating back to the 1970:s.
Before that the Swedish so called 'husmanskost' (home cooking) where the predominant 'feature' in Swedish homes.
If you wanted to visit restaurants in Stockholm during that time you could easily find those who made 'home cooked' meals.
During the late 70:s and 80:s it became 'out of fashion' to eat this kind of food and instead it was the 'French kitchen' and the 'Italian kitchen' that became 'en vogue'.

The cooking programmes are a regular feature on the weekly programmes in tv and this started already during the 1960:s and 70:s with well known Swedish cooks (chefs) like Ria Wägner, Tore Wretman and Werner Vögeli. It has today continued with world famous cooks like Nigella Lawson, Jamie Oliver and the Swedish chef Tina Nordström. (See videos below).

In spite of this the average time a Swede spends in the kitchen every day preparing food is about 15 minutes. This according to a survey recently published.
Often we use semi-manufactured products when we prepare our food.

When we spend more time in the kitchen though - and this is mainly during weekends - we tend to buy and use very expensive 'raw material' so to speak, this in order to prepare something more 'exclusive'.

A phenomena related to this is that the low-price shops do not make other stores superfluous in any way and this has probably to do with the fact that the Swedes, when they finally spend some time in the kitchen, like to buy something more expensive.
If these ordinary stores can provide that to any greater extent than the low-price shops/stores can be discussed of course. People seem to feel that this is the case and maybe that is true in most cases.

So why do the Swedes buy cookbooks in such a large number? In order to boast in front of guests or as an ornament? This is in a way like people who buy a piano but can't play the piano.
It becomes a status symbol.
Maybe it's the same thing with cookbooks in our country.











0 commentaires: